
El terme que us volem proposar aquesta setmana és present en moltes de les etiquetes dels productes alimentaris que podem comprar al supermercat: el número E.
Fa referència al codi alfanumèric que identifica els additius alimentaris autoritzats dins de la Unió Europea.
El número E d’un additiu alimentari (també se’n pot dir codi E) està format per la lletra E, que és la inicial de Europa, seguida de tres o quatre dígits. En l’etiquetatge dels aliments els additius alimentaris es designen amb el nom de la seva classe funcional (humectant, acidulant, escumejant, etc.) seguida entre parèntesis de la denominació específica de l’additiu alimentari o del número E. L’assignació d’un número E a un additiu indica que ha estat avaluat en termes de seguretat i eficàcia i que és segur per a l’ús en aliments dins dels límits especificats.
Si us interessen els termes relacionats amb l’etiquetatge i amb els additius, aquesta setmana, que s’escau el Dia Internacional de la Seguretat Alimentària, des del TERMCAT presentarem una infografia interactiva que dona accés a les entrades terminològiques dels termes que designen les classes funcionals dels additius aprovats a la Unió Europea.
I si teniu interès en la seguretat alimentària en general, podeu consultar el Diccionari de seguretat alimentària, que inclou més de 700 termes relacionats amb la seguretat alimentària, amb la qualitat dels aliments, amb els sistemes de control i d’anàlisi del risc i amb els perills alimentaris.
En el mateix àmbit també teniu disponibles les infografies Seguretat alimentària: els additius alimentaris, Seguretat alimentària: malalties transmeses per aliments i Seguretat alimentària: els perills alimentaris. Amb aquests materials, juntament amb el Lèxic d’additius alimentaris, podeu tenir una perspectiva prou completa de la terminologia del sector.