Per a fregir ja no cal oli

imatge d'una fregidora d'aire

Des de fa un parell d’anys en moltes cuines s’ha instal·lat un nou electrodomèstic que ens permet gaudir d’una cocció semblant al fregit però minimitzant o suprimint l’ús de l’oli, la qual cosa fa que puguem assaborir una cuina potser més sana i, per què no, un xic més econòmica.

Es tracta del que en anglès es coneix com air fryer, i que en català hem batejat com fregidora d’aire: un electrodomèstic per a fregir que consta d'un ventilador que projecta aire calent sobre els aliments i permet coure'ls sense oli i els dona una textura semblant a la que s'obté amb una fregidora tradicional.

Amb una fregidora d’aire podem coure tot tipus d’aliments: carn, peix, patates, croquetes, verdures… Fins i tot hi ha qui ha trobat la manera de coure-hi les castanyes. Només cal col·locar els ingredients de la recepta als calaixos (generalment un o dos, en funció de la capacitat) i indicar un mode de cocció o bé directament la temperatura i el temps.

La denominació fregidora d’aire és un calc de l’anglès semànticament transparent i paral·lel a les denominacions documentades en castellà (freidora de aire) i francès (friteuse à air chaud). Juntament amb el calc, també es consideren adequades les formes fregidora de convecció, en referència a la manera com funciona l’electrodomèstic, i fregidora sense oli, que posa l’èmfasi en el fet que no cal fer servir oli per a coure els aliments. Són tres alternatives descriptives que ens permeten evitar l’ús de la denominació anglesa amb què aquest electrodomèstic ha arribat a casa nostra.

Trobareu aquest terme i molts altres al Portal d’alimentació i gastronomia, a la Neoloteca i  al Cercaterm.