Els sushis més enrotllats

imatge de sushi

Aprofitant que la setmana que ve, concretament dimarts dia 18, s’escau el Dia Internacional del Sushi, avui volem dedicar l’apunt als diversos tipus de sushi que tenen forma de rotlle. I és que, recentment, arran de l’última actualització del Glossari de sabors del món, el Consell Supervisor del TERMCAT n’ha fixat les denominacions en català.

Així, en primer lloc, i com a base dels diversos tipus de sushi, s’ha aprovat el terme maki, que designa la "varietat de sushi consistent en un rotlle cilíndric de sushi embolicat, amb l'ajuda d'una estoreta de bambú, dins una fulla d'alga nori, que se serveix en porcions tallades d'uns tres centímetres". En aquest cas, s'ha substituït la forma difosa inicialment, rotlle de sushi, pel manlleu directe del japonès maki (que vol dir, de fet, 'rotlle'), ja que té un ús cada cop més important en català, anàlogament al que passa en altres llengües. A més, a partir del significat original de ‘rotlle’, la forma maki s’utilitza també com una denominació genèrica per a referir-se a qualsevol tipus de sushi que s’elabora enrotllant els ingredients. Igualment, en català maki també s’aplica sovint a cadascuna de les porcions en què se serveixen aquests rotlles.

Els tipus principals de maki són aquests:

  • futomaki o maki gros: és força gruixut i sol anar farcit de diversos ingredients.
  • hossomaki o maki petit: només fa uns dos centímetres de diàmetre i generalment està farcit amb un sol ingredient.
  • temaki o maki en cornet: s’embolica amb la mà i té forma de con.
  • uramaki o maki girat: el rotlle de sushi s’embolica amb una estoreta al voltant d’una fulla d’alga nori, de manera que l’arròs queda a fora i la resta d’ingredients, a dins.
  • rotlle de Califòrnia: un uramaki farcit de peix cuit o surimi, verdures diverses i maionesa, que sol anar recobert amb llavors de sèsam o ous de peix. Es tracta d’un tipus de maki especial, originari dels Estats Units; una bona alternativa per a aquells a qui no agrada el peix cru.

Com podeu veure, en aquests termes, al costat dels manlleus japonesos s’ha ofert una alternativa descriptiva basada en el terme maki, que ajuda a comprendre el significat de cada terme a aquelles persones que no coneixen bé la gastronomia japonesa.

Trobareu aquests termes al Portal d’alimentació i gastronomia, a la Neoloteca i  al Cercaterm. I, si voleu descobrir més plats exòtics, podeu consultar el Glossari de sabors del món.