Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

ascàride humana - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  ascàride humana, n f
  • es  áscaris lumbricoide, n f
  • es  lombriz intestinal, n f
  • fr  ascaride lombrical, n m
  • fr  ascaride lombricoïde, n m
  • fr  grand ver des intestins mâle, n m
  • en  Ascaris lumbricoides, n
  • nc  Ascaris lumbricoides

Perills alimentaris

Definició
Nematode, paràsit obligat, del gènere Ascaris, de la família dels ascarídids, que poden causar ascariosi.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: L'hoste únic (l'ésser humà) elimina ous per la femta. Aquests ous són molt resistents a temperatures altes i poden viure durant anys en ambients humits i temperats. L'hoste definitiu ingereix els ous, els quals es transformen en larves a la llum del budell prim, des d'on passen a l'aparell circulatori o limfàtic, i arriben al fetge, al cor, als pulmons i la faringe, i tornen a l'aparell digestiu, on esdevenen adultes. Aquests nematodes fan entre 15 i 40 cm de llargada i viuen entre 1 i 2 anys.
  • 2. Reservori i localització habitual: L'intestí prim de l'ésser humà. Amb les condicions adequades, els ous poden viure durant anys al sòl o a l'aigua.
  • 3. Grup de risc: Qualsevol persona.
  • 4. Transmissió per via alimentària: Associada, principalment, al consum d'aigua o aliments contaminats, sobretot fruites i verdures que es consumeixen crues.