Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

anisakis - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  anisakis, n m
  • es  anisakis, n m
  • es  anisaquis, n m var. ling.
  • fr  anisakis, n m
  • en  Anisakis, n
  • nc  Anisakis

Perills alimentaris

Definició
Gènere de nematodes, paràsits obligats, de la família dels anisàkids, que poden causar anisakiosi.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: L'hoste definitiu (un mamífer marí) elimina ous per la femta. Aquests ous es desclouen dins l'aigua i en sorgeixen larves que, en aquest estadi, ja són infeccioses. Aquestes larves són ingerides per petits crustacis, els quals, al seu torn, són ingerits posteriorment per peixos i cefalòpodes. El cicle es completa quan l'hoste definitiu es menja aquests hostes intermediaris. L'ésser humà n'és hoste accidental com a conseqüència d'ingerir peixos infestats. Aquests nematodes fan entre 2 i 3 cm de llargada.
  • 2. Reservori i localització habitual: La cavitat abdominal dels peixos o cefalòpodes. Les larves poden sobreviure uns mesos a l'aigua.
  • 3. Grup de risc: Qualsevol persona. S'ha observat que la ingestió d'una larva morta d'Anisakis pot provocar una reacció al·lèrgica a les persones que hi són al·lèrgiques.
  • 4. Transmissió per via alimentària: Associada al consum de peixos o cefalòpodes infestats crus o poc cuits. La presència d'una sola larva pot produir una síndrome intestinal o una reacció al·lèrgica. Encara que les larves s'inactivin per congelació o cocció, les persones sensibles poden desenvolupar un quadre al·lèrgic.