Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

salpa - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  salpa, n f
  • ca  saupa, n f sin. compl.
  • es  salema
  • fr  saupe

Definició
Peix de cos ovoide i lleugerament comprimit, de color grisenc. Boca petita, llavis carnosos i dents tallants. Presenta una sola aleta dorsal i flancs amb bandes longitudinals daurades. Peix blanc. Temporada: octubre-novembre. És un peix vegetarià, que s'alimenta exclusivament d'algues. Per aquest motiu, té una cotització baixa, tot i que pot ser una menja excel·lent si es limita el seu consum al període de l'any en què l'espècie assoleix la plena saó. Així mateix, és imprescindible netejar-li les tripes poc temps després de la seva captura. Atesa la seva forma i el seu color, la salpa és un peix inconfusible. No obstant això, és objecte d'un frau constant, en què es fa passar per orada ratllada, o simplement orada, pel color de les seves vistents línies laterals. Culinàriament la salpa admet i agraeix les mateixes preparacions que el besuc i l'orada. Es cou bé al forn, amb cebes i patates, i millor a la graella, assaonada amb oli d'oliva i un fregit d'alls i bitxos picants.