Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

olla - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  olla, n f
  • es  puchero
  • fr  marmite
  • fr  pot-au-feu

Definició
Vas rodó de fang o metall, ventrut, amb coll i boca amples, i proveït d'una o de dues nanses. Aquest estri de cuina serveix per a coure menjars, bullir o escalfar aigua, llet, etc. Durant segles, l'olla ha servit per a preparar i cuinar l'escudella i carn d'olla, plat principal de la menja diària a Catalunya, que en altres regions d'Espanya adquireix diferents denominacions: sopa i bullit a les illes Balears, olla de tres abocades a València, olla gitana a Andalusia, olla de tres vuelcos a Madrid, i sobretot la cèlebre olla podrida d'El Quixot, de la qual Sancho Panza diu "mientras más podrida, mejor huele". L'escudella reuneix tots els elements fonamentals d'una nutrició equilibrada, albúmines, hidrats de carboni, greixos, vitamines, sal, proteïnes, etc.