banana
banana
- ca banana, n f
- ca plàtan, n m sin. compl.
- es banana
- es plátano
- fr banane
Definició
Fruit del bananer, originari de l'Índia, que es cultiva a les regions tropicals. Bon aliment per al creixement, és molt nutritiu, energètic (100 cal per 100 g) i ric en potassi, en vitamines A, C i K, i en glúcids (al voltant de 23 cal cada 100 g). Conté igualment pectines, que contribueixen a la seva untuositat, i àcid màlic, que el fa refrescant quan es menja cru. Endemés de les seves nombroses preparacions dolces, també fa d'hortalissa cuinada, per acompanyar alguns plats com ara l'arròs a la cubana. La seva fulla és usada en alguns casos com a papillota per coure alguns aliments o per embolicar certes preparacions (arròs, picades, etc.). El plàtan sec és encara més energètic que fresc (285 cal per 100 g), per la qual cosa és un aliment indicat per a esportistes, però també forma part de compotes i amanides de fruites seques. Continua madurant després de ser comprat, i es pot conservar diversos dies evitant de ficar-lo al refrigerador, perquè s'ennegreix amb el fred. La temperatura de conservació en un lloc humit se situa entre els 15 i els 20º C.