fava
fava
- ca fava, n f
- es haba
- fr fève
Definició
Llegum originari de Pèrsia. La fava és coneguda des dels primers temps de la civilització. Particularment riques en pròtids i en vitamines, fins i tot seques, la fava és la més nutritiva de totes les lleguminoses. Les faves seques són més calòriques que les fresques (340 cal x 64 x 100 g). Avui sols es consumeixen tendres i generalment en dues versions: com a xiulets, que és quan comencen a formar-se les llavors, sense esclovellar o pelar, és a dir senceres; i pelades, quan les llavors assoleixen la maduresa. S'esgranen amb els dits quan la beina ha engruixit i resulta immenjable. De les dues maneres tenim el plat de faves a la catalana, que té molts afeccionats. Cal assenyalar que les faves, abans que les mongetes (que es varen conèixer després del descobriment d'Amèrica), eren el llegum de les olles, els potatges i les cassolades, a base de productes del porc.