Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

autoclau - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  autoclau, n f
  • es  autoclave
  • fr  autoclave

Definició
Recipient de parets resistents i de tancament hermètic, apte per a suportar pressions internes elevades, proveït de tapadora autoclau que permet aconseguir al seu interior temperatures elevades de calor humida, destinat a esterilitzar amb el vapor. Els gèneres se submergeixen en l'aigua que s'ha escalfat a pressió; la temperatura interior assoleix de 20 a 180ºC, i l'aparell està proveït d'una vàlvula de seguretat regulable. La indústria conservera utilitza sempre autoclaus per a la conservació d'aliments, estàtics o d'agitació. L'inventor d'aquest mètode de conservació dels aliments va ser Nicolas Appert, que, com altres benefactors de la humanitat, va morir en la misèria.

Nota

  • Vegeu: olla de pressió i Appert, Nicolas.