Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

balena - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  balena, n f
  • es  ballena
  • fr  balene

Definició
Mamífer cetaci de grans dimensions. El més gran dels éssers vius. Pot mesurar fins a 30 metres de llargària i sobrepassar les 140 tones de pes. La seva carn, molt roja, més rica en proteïnes que la de bou, és consumida seca pels esquimals, i rostida a la graella o al forn pels noruecs. Un dels plats tradicionals de la cuina islandesa està fet de cansalada de balena cuita i conservada en vinagre. Però és al Japó on més es consumeix la carn de balena: crua i cuita, amb marinada o sense. La cua i la gargamella són les parts més apreciades. La cansalada de la balena es menja en llenques molt fines, com a aperitiu. També serveix per a fabricar nombroses conserves (sopes, carn, etc.). Els ossos de la balena, assecats i reduïts a farina, formen part de molts pinsos per al bestiar, l'aviram o els animals domèstics de companyia. Actualment té gran importància l'extracció de productes farmacèutics, com ara la insulina, de gran importància per als malalts diabètics, la cortisona, l'ACTH i vitamines, principalment la A i la D. Avui la seva pesca està controlada, i al mercat espanyol sempre ha estat un gènere rar.