Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

amanida - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  amanida, n m
  • ca  còctel, n m sin. compl.
  • es  salpicón
  • fr  salpicon

Definició
Preparació composta d'elements tallats a dauets o en filets, i generalment lligats amb una mica de salsa si es tracta d'hortalisses, carn, aviram, caça, peix, crustacis i ous. Aquesta amanida és a la cuina la precursora de l'ensalada russa. Per regla general, es compon d'una o de diverses carns cuites, refredades, tallades a dauets, barrejades amb ceba picada i assaonada amb oli, vinagre, sal, pebre i julivert. Són moltes les variacions que es poden fer, afegint-hi ous durs, pebrot escalivat, tomàquet cru, etc., sempre segons la inventiva de cadascú.

Nota

  • Per exemple, còctel de gambes, de llagosta, de meló.