Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

ametlla - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  ametlla, n f
  • es  almendra
  • fr  amande

Definició
Fruit de l'ametller i especialment la seva llavor comestible. Originària de l'Àsia, l'ametlla fou molt utilitzada a l'edat mitjana per a preparar sopes i dolços casolans (especialment el menjar blanc). Mallorca n'és la principal regió productora, no sols dels Països Catalans, sinó de tot l'Estat, amb un 10% del total. Rica en calories (640 cal per 100 g), en vitamines, en greixos i en sucres. Les ametlles amargues seques s'utilitzen en pastisseria en petites quantitats per raó de la seva aroma. En cuina, les ametlles dolces acompanyen peixos (especialment els de riu, com ara les truites) i carns, i formen part del romesco, així com de la famosa picada catalana que millora i reforça la majoria de plats cuinats. Les ametlles són també la base del massapà i del torró, així com de l'ametllat.