Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

amanida - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  amanida, n f
  • ca  ensalada, n f sin. compl.
  • es  ensalada
  • fr  salade

Definició
Hortalisses crues (enciam, api, olives, etc.) que, soles o barrejades amb altres, assaonades amb sal, oli i vinagre, o bé amb alguna salsa com ara salvitxada, romesco, vinagreta, etc., formen el primer plat d'un àpat. Les variacions són infinites, i depenen majorment del mercat. Hi ha tres classes principals d'amanides: l'amanida verda, l'amanida senzilla i l'amanida composta, que nosaltres anomenem catalana. En les amanides la regla d'or és que els ingredients es trobin en perfecte estat de consum, sobretot els crus, i la gran base per jugar, per poder destacar, és l'assaonament, que pot ser infinitament variat. Un gran nombre de cuiners han demostrat el seu talent en el tema de les amanides compostes.