gel greixós
gel greixós
- ca gel greixós, n m
- ca glaç greixós, n m
- es hielo graso, n m
- es hielo grasoso, n m
- es hielo pastoso, n m
- fr glace pâteuse, n f
- fr glace pelliculaire, n f
- fr sorbet, n m
- it ghiaccio brillante, n m
- pt gelo gorduroso, n m
- en grease ice, n
- en lard ice, n
- cod **Motiu de normalització: Omplir un buit denominatiu**
- cod **Motiu de normalització: Valorar l'ús d'un calc de l'anglès**
Ciències de la Terra > Hidrologia, **Denominació catalana 1: Locució nominal (N+Adj)**, **Denominació catalana 2: Locució nominal (N+Adj)**
Definición
Capa prima i espessa de cristalls de gel granulat agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície d'aigües marines o continentals.
Nota
- 1. El gel greixós dona una aparença oliosa a la superfície de l'aigua.
- 2. El gel greixós representa la segona etapa en la formació del gel en aigües marines o continentals, després de la formació del gel granulat. Seguidament, es pot transformar en gel en crosta en condicions d'aigües calmades, o bé en gel en galetes en condicions d'aigües agitades.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme gel greixós (sin. glaç greixós)
Resolució del Consell Supervisor
S'aproven les formes gel greixós i glaç greixós, calcs de l'anglès grease ice, com a sinònims.
Criteris aplicats
·Són denominacions lingüísticament adequades, formades pels substantius gel i glaç, respectivament, que són mots sinònims (si bé amb una distribució més àmplia de gel en el conjunt del territori), i l'adjectiu greixós -osa, en referència a l'aspecte que té la superfície de l'aigua en presència d'aquest gel.
·Tenen el vistiplau d'especialistes de l'àmbit.
·En altres llengües s'utilitzen designacions anàlogues.
Formes desestimades
Es descarten les denominacions gel pastós i glaç pastós, basades en la textura d'aquesta capa de gel, perquè no tenen el suport dels especialistes.
[Acta 677, 17 de maig de 2021]