malvasia de Sitges
malvasia de Sitges
- ca malvasia de Sitges, n m/f
- ca malvasia aromàtica, n m/f sin. compl.
- ca malvasia de Banyalbufar, n m/f sin. compl.
- es malvasía aromática, n f
- es malvasía de Sitges, n f
- it malvasia di Lippari, n f
- pt malvasia candida, n f
Agricultura > Horticultura > Viticultura
Definición
Cep conreat tradicionalment a les regions de Sitges i Banyalbufar, resistent a la secada.
Nota
- 1. La forma malvasia de Sitges és la denominació més utilitzada a Catalunya; malvasia aromàtica és una forma de consens dins el sector, i malvasia de Banyalbufar és la denominació habitual a Mallorca.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes malvasia de Sitges (sin. compl. malvasia aromàtica; malvasia de Banyalbufar):
Es ratifica la denominació normativa malvasia de Sitges i s'aproven com a sinònims complementaris les formes malvasia aromàtica i malvasia de Banyalbufar, pels motius següents:
·malvasia de Sitges i malvasia aromàtica són les denominacions recollides a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat;
·el nucli malvasia (alteració romànica del nom de la ciutat grega de Monembasia, al Peloponès, d'on provenia aquest raïm) ja es recull al diccionari normatiu referit, genèricament, a un tipus de vinya importada d'Orient, i al raïm i al vi corresponents;
·malvasia de Sitges és la forma d'ús habitual a Catalunya i està molt arrelada; es recull com a exemple dins el diccionari normatiu;
·malvasia aromàtica és, segons els especialistes, una denominació de consens, creada com a alternativa a la generalització de formes considerades locals, i és una forma avalada per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi;
·malvasia de Banyalbufar, al seu torn, és la denominació habitual a Mallorca, d'on també és característic aquest cep;
·totes tres formes tenen el vistiplau dels especialistes.
[Acta 607, 17 de juny de 2016]