Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Tipus de whisky: whisky de malta, whisky de gra i whisky de mescla - Diccionari de criteris terminològics

Presentación
Tipus de whisky: whisky de malta, whisky de gra i whisky de mescla Tipus de whisky: whisky de malta, whisky de gra i whisky de mescla

  • ca  Tipus de whisky: whisky de malta, whisky de gra i whisky de mescla
  • es  whisky de grano (whisky de gra), n m
  • es  whisky de malta (whisky de malta), n m
  • es  whisky mezclado (whisky de mescla), n m
  • fr  whisky de grains (whisky de gra), n m
  • fr  whisky de malt (whisky de malta), n m
  • fr  whisky mélangé (whisky de mescla), n m
  • en  blended whisky (whisky de mescla), n
  • en  grain whisky (whisky de gra), n
  • en  malt whisky (whisky de malta), n

Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia

Definición
Els whiskys es classifiquen en whiskys de malta, whiskys de gra i whiskys de mescla segons la seva composició, amb l'afegit que aquestes categories de whisky també poden tenir subcategories.

Els diversos tipus i subtipus de whisky són els següents:

(a) El whisky de malta (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) és un tipus de whisky elaborat únicament amb ordi maltat (és el cas del whisky de malta escocès) o bé elaborat majoritàriament amb ordi maltat (és el cas del whisky de malta americà, que ha de tenir un mínim d'un 51% d'ordi maltat).
. L'equivalent castellà és whisky de malta; el francès, whisky de malt, i els anglesos, malt whisky (en anglès britànic) i malt whiskey (en anglès dels Estats Units i Irlanda).

Es distingeixen dos subtipus de whiskys de malta:

- El whisky de malta únic (forma també normalitzada pel Consell Supervisor), que és el whisky de malta escocès elaborat en una sola destil·leria, sigui a partir d'una mateixa bota o de diverses.
. Els equivalents castellans són whisky de malta simple, whisky de malta single i whisky puro de malta; els francesos, whisky de single malt i whisky de malt simple, i l'anglès, single malt whisky.

- El whisky de malta de mescla (forma també normalitzada pel Consell Supervisor), que és el whisky de malta escocès elaborat amb una mescla de dos o més whiskys de malta únics procedents de diverses destil·leries.
. Els equivalents castellans són mezcla de maltas, whisky de malta mezclado i whisky de malta puro; el francès, whisky de pur malt, i els anglesos, blended malt whisky, pure malt whisky (terme prohibit en la legislació escocesa) i vatted malt whisky (terme igualment prohibit en la legislació escocesa).

(b) El whisky de gra (forma també normalitzada pel Consell Supervisor) és un tipus de whisky elaborat únicament amb cereals que no siguin ordi maltat (pot ser el cas del whisky de gra americà, ja que ha de tenir un mínim d'un 51% de cereals que no siguin ordi) o bé elaborat majoritàriament amb aquests altres cereals (és el cas del whisky de gra escocès, que sempre conté una part d'ordi maltat, i pot ser el cas del whisky de gra americà).
. La denominació whisky de gra s'utilitza especialment per al whisky escocès.
. Segons quin sigui el cereal utilitzat, es parla de whisky de gra de blat, whisky de gra de blat de moro, whisky de gra de sègol, etc.
. Els equivalents castellans són whisky de cereales i whisky de grano; el francès, whisky de grains, i els anglesos, grain whisky (en anglès britànic) i grain whiskey (en anglès dels Estats Units i Irlanda).

Es distingeixen dos subtipus de whiskys de gra:

- El whisky de gra únic (forma també normalitzada pel Consell Supervisor), que és un whisky de gra escocès elaborat en una sola destil·leria, sigui a partir de la mateixa bota o de diverses.
. Els equivalents castellans són whisky de grano puro i whisky de grano single; el francès, whisky de grain simple, i l'anglès, single grain whisky.

- El whisky de gra de mescla (forma també normalitzada pel Consell Supervisor), que és un subtipus de whisky de gra escocès elaborat amb una mescla de dos o més whiskys de gra únics que procedeixen de diverses destil·leries.
. L'equivalent castellà és whisky de grano mezclado; el francès, whisky blended grain, i l'anglès, blended grain whisky.

(c) El whisky de mescla (forma també normalitzada pel Consell Supervisor) és un tipus de whisky elaborat amb una mescla de diferents whiskys, ja siguin whiskys de malta o whiskys de gra.
. El whisky de mescla escocès s'elabora amb una barreja d'un o més whiskys de malta únics i d'un o més whiskys de gra únics.
. L'equivalent castellà és whisky mezclado; els francesos, whisky coupé, whisky mélangé i whisky d'assemblage, i els anglesos, blended whisky (en anglès britànic) i blended whiskey (en anglès dels Estats Units i Irlanda).

Nota

  • 1. Un dels ingredients principals del whisky, i de la cervesa, és la malta (també anomenada malt), que és ordi germinat artificialment i assecat; de l'acció de sotmetre un cereal, generalment ordi, a la germinació i l'assecatge se'n diu maltar (es malten l'ordi i, de vegades, també el blat, el blat de moro, etc.), i de l'acció, maltatge.
  • 2. En català el plural de whisky és whiskys (i no *whiskies, com fa l'anglès) perquè, un cop incorporada una paraula al català, s'hi aplica la manera catalana de fer el plural en comptes de mantenir la morfologia original. (Vegeu la fitxa Manlleus (3): Flexió de plural.
  • 3. Podeu consultar les fitxes completes de whisky de malta, whisky de gra, whisky de mescla, whisky de malta únic, whisky de malta de mescla, whisky de gra únic i whisky de gra de mescla al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, La terminologia dels whiskys: tot un món, en el web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/la-terminologia-dels-whiskys-tot-mon).