torró fort i torró fluix o bé torró dur i torró tou? - Diccionari de criteris terminològics
torró fort i torró fluix o bé torró dur i torró tou?
torró fort i torró fluix o bé torró dur i torró tou?
- ca torró fort i torró fluix o bé torró dur i torró tou?
- es turrón blando (torró fluix), n m
- es turrón duro (torró fort), n m
- fr touron dur (torró fort), n m
- fr touron mou (torró fluix), n m
- en hard turrón (torró fort), n
- en soft turrón (torró fluix), n
Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia
Definición
Es considera que les formes genuïnes per a referir-se a la consistència dels torrons són torró fort i torró fluix, i no *torró dur i *torró tou (molt habituals actualment, però).
El motiu que avala la genuïnitat de torró fort i torró fluix és la documentació en obres històriques i dialectals, com ara el Diccionari català-valencià-balear.
. Es tracta de formes genuïnes a tots els territoris de parla catalana i especialment vives a les Illes Balears.
. Els equivalents castellans són turrón duro i turrón blando; els francesos, touron dur i touron mou; els italians, torrone duro i torrone morbido, i els anglesos, hard turrón i soft turrón.
En canvi, torró dur i torró tou, tot i que actualment són formes molt habituals, probablement són calcs del castellà turrón duro i turrón blando.
Els torrons forts són els torrons que costa de trencar i de mastegar, amb el torró d'Alacant i el torró d'Agramunt com a representants més típics; els torrons fluixos són els torrons de consistència més pastosa, que es desfan fàcilment, com ara el torró de Xixona, el torró de crema o el torró de massapà.
El motiu que avala la genuïnitat de torró fort i torró fluix és la documentació en obres històriques i dialectals, com ara el Diccionari català-valencià-balear.
. Es tracta de formes genuïnes a tots els territoris de parla catalana i especialment vives a les Illes Balears.
. Els equivalents castellans són turrón duro i turrón blando; els francesos, touron dur i touron mou; els italians, torrone duro i torrone morbido, i els anglesos, hard turrón i soft turrón.
En canvi, torró dur i torró tou, tot i que actualment són formes molt habituals, probablement són calcs del castellà turrón duro i turrón blando.
Els torrons forts són els torrons que costa de trencar i de mastegar, amb el torró d'Alacant i el torró d'Agramunt com a representants més típics; els torrons fluixos són els torrons de consistència més pastosa, que es desfan fàcilment, com ara el torró de Xixona, el torró de crema o el torró de massapà.
Nota
- Podeu consultar el document de criteri original, Quines són les formes catalanes que es refereixen a la duresa dels torrons?, en el blog del TERMCAT (termcat.blog.gencat.cat/2014/12/18/quines-son-les-formes-catalanes-que-es-refereixen-a-la-duresa-dels-torrons/).