Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

aranja - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  aranja, n f
  • ca  pomelo, n m sin. compl.
  • es  pomelo
  • es  toronja
  • fr  pamplemousse

Definición
Fruit de l'aranger, semblant a la taronja, de color groc pàl·lid i sabor àcid com els cítrics, i amb les mateixes propietats. És més gran que les taronges (d'11 a 12 cm de diàmetre) i lleugerament periforme. És originari de l'Àsia. Poc energètic (43 cal per 100 g), però amb un alt contingut en vitamines C, B, PP i A, així com en potassi. S'utilitza confitat en melmelada o en suc, també com a entremès tallat per la meitat, ja sigui natural o rostit, untat de mantega o cobert de llenques de bacó, en còctels i en amanides. Pot acompanyar l'aviram i el porc, com la pinya tropical. Se serveix com a postres, partit per la meitat, empolvorat amb sucre i adornat amb una cirera confitada o bé caramel·litzat a la salamandra, i forma part dels ingredients d'algun gelat, amanides de fruites, de pastissos i dolços diversos, com si fos una taronja.