Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

nero - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  nero, n m
  • ca  anfós, n m sin. compl.
  • es  mero
  • fr  mérou

Definición
Peix de color castany fosc, una mica rogenc, esquitxat de taques de tonalitat més clara. De cos gran i comprimit, pot fer en les mars càlides dos metres de llargària i més de 100 kg de pes. A la Mediterrània no sol sobrepassar el metre. Panxut, gras, fofo i rabassut, amb els ulls saltadors i la mirada inexpressiva, el nero es considera un peix blanc, i la seva temporada de pesca és tot l'any. En totes les costes del Mediterrani, coexisteixen diverses espècies que s'assemblen i es confonen amb el nom genèric de nero, especialment, dins la família dels serrans. El nero és un peix de carn molt estimada, consistent i aromàtica, que habita en preferència als fons rocosos de certa profunditat. És una carn molt adient per a la graella i el forn, i es presta admirablement per a arrossos i sopes. La proverbial cuinera Camila Cruañas, de Tossa de Mar, ens va deixar una recepta per a guisar el nero que ha fet història: el cimitomba.