nero
nero
- ca nero, n m
- ca anfós, n m sin. compl.
- es mero
- fr mérou
Definición
Peix de color castany fosc, una mica rogenc, esquitxat de taques de tonalitat més clara. De cos gran i comprimit, pot fer en les mars càlides dos metres de llargària i més de 100 kg de pes. A la Mediterrània no sol sobrepassar el metre. Panxut, gras, fofo i rabassut, amb els ulls saltadors i la mirada inexpressiva, el nero es considera un peix blanc, i la seva temporada de pesca és tot l'any. En totes les costes del Mediterrani, coexisteixen diverses espècies que s'assemblen i es confonen amb el nom genèric de nero, especialment, dins la família dels serrans. El nero és un peix de carn molt estimada, consistent i aromàtica, que habita en preferència als fons rocosos de certa profunditat. És una carn molt adient per a la graella i el forn, i es presta admirablement per a arrossos i sopes. La proverbial cuinera Camila Cruañas, de Tossa de Mar, ens va deixar una recepta per a guisar el nero que ha fet història: el cimitomba.