Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

fonoll - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  fonoll, n m
  • es  hinojo
  • fr  fenouil

Definición
Planta aromàtica originària d'Itàlia. El fonoll es conserva fresc i assecat, però amb tendència a tornar-se fibrós i envellir. Cuit es prepara com l'api. El fonoll té les tiges engruixides a la base (anomenada cap o patata), formada per la part ampla i carnosa de les fulles que s'imbriquen les unes en les altres i que es consumeixen com a hortalissa. El fonoll ha de ser ben blanc, ferm, arrodonit i sense taques. Es prepara brasejat o estofat amb un cos gras, gratinat amb formatge, etc. Cru i tallat per a les amanides, posseeix una olor anisada. El llobarro al fonoll és una preparació més fina quan el peix es cou al forn amb alguns brins de fonoll dins el ventre per aromatitzar-ne la carn, i llavors es flameja amb tiges de fonoll seques damunt el peix. Hi ha una salsa de fonoll per a acompanyar peix, especialment per a verat i peix blau.