filet
filet
- ca filet, n m
- es filete
- es solomillo
- fr aloyau
- fr filet
Definición
Llenca de carn o tros de peix obtingut obrint-lo, separant l'espina central i tallant en trossos les planxes que en surtin. El filet proporciona trossos de primera categoria, molt tendres però de gust dèbil. El filet de bou o de vedell sencer és un rostit de primera classe. També es pot brasejar o tallar a llenques, així com a bocins per fer broquetes o una fondue de carn a la borgonyona. També se'n treuen rodanxes per preparar el bistec tàrtar. De l'aviram i de la caça de ploma, es treuen els filets llargs i prims del pit. En els peixos, els filets estan constituïts per la carn de la bèstia extreta al llarg de l'espina central. Són quatre filets en els peixos plans i dos en els peixos rodons. Es treuen sempre en cru per a la preparació a la qual van destinats, però també es poden treure del peix una vegada cuit i desespinat, en el moment de servir-lo.