Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

condiment - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  condiment, n m
  • ca  amaniment, n m sin. compl.
  • es  condimento
  • fr  condiment

Definición
Substància alimentària utilitzada per a realçar el sabor natural dels aliments i dels plats cuinats, per a estimular l'apetit, afavorir la digestió i conservar certs productes. Terme genèric molt vast que inclou espècies, plantes aromàtiques, salses, fruites i diverses composicions més o menys cuinades. L'assaonament és una substància afegida a una preparació durant el temps que s'elabora, mentre que el condiment elegit, en funció de l'harmonia gustativa que crea, és un producte d'acompanyament o un ingredient, o bé un agent de conservació. La major part dels condiments són d'origen vegetal i s'utilitzen de les formes més diverses, sigui en estat brut, sigui després d'una elaboració. El seu ús varia d'un país a l'altre, d'acord amb els costums alimentaris de cada indret. Finalment, es poden incloure entre els condiments, els colorants naturals, les essències i extractes, els vins, els alcohols, algunes flors i també el formatge.