Back to top
  • ca  uperització, n f
  • es  uperización, n f
  • fr  upérisation, n f
  • en  uperization, n
  • cod  **Motiu de normalització: Delimitar conceptualment el terme**

Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària, Indústria > Indústria alimentària, **Denominació catalana 1: Manlleu de l'anglès**

Definition
Modalitat d'esterilització UHT en què l'aliment líquid, prèviament escalfat, s'eleva a una temperatura de 150°C en menys d'un segon mitjançant la injecció directa de vapor i es refreda posteriorment per expansió en una cambra de buit de manera sobtada.

Note

  • La forma uperització és un manlleu de l'anglès uperization, forma creada a partir de ultrapasteurization (en català, ultrapasteurització, substantiu que actualment se sol utilitzar com a sinònim de esterilització UHT, és a dir, com a hiperònim de uperització o, també de vegades, referit a una pasteurització elevada).
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme uperització

    Resolució del Consell Supervisor

    S'aprova la forma uperització amb un significat més específic que el recollit al diccionari normatiu ("Acció o efecte de tractar (la llet o un altre aliment) per tal d'esterilitzar-lo"), d'acord amb les obres especialitzades, amb l'opinió dels experts de l'àmbit i amb els usos observats en les altres llengües.

    [Acta 685, 22 de novembre de 2021]