esterilització UHT
esterilització UHT
- ca esterilització UHT, n f
- ca ultrapasteurització, n f sin. compl.
- es esterilización UHT, n f
- es ultrapasteurización, n f
- fr procédé UHT, n m
- fr stérilisation UHT, n f
- fr ultrapasteurisation, n f
- en UHT sterilization, n
- en ultrapasteurization, n
- cod **Motiu de normalització: Delimitar conceptualment el terme**
Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària, Indústria > Indústria alimentària, **Denominació catalana 1: Locució nominal (N+sigla)**, **Denominació catalana 2: Prefix + base monolèxica**
Definition
Esterilització d'un aliment líquid consistent a escalfar-lo, directament o indirectament, a temperatures compreses entre 135 °C i 150 °C durant poc temps, generalment entre 2 i 10 segons.
La uperització, ultrapasteurització o UHT (ultra high temperature en anglès) és una tècnica moderna per a la conservació d'aliments líquids en la qual els esterilitzem. S'escalfen a uns 135ºC - eliminant així els microbis o endòspores bacterianes que pugui contenir - per 2 a 5 segons.
Note
- 1. Algunes fonts distingeixen entre esterilització UHT i ultrapasteurització i apliquen la forma ultrapasteurització (i la forma anàloga en altres llengües) a una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C
- 2. Quan l'esterilització UHT es fa per contacte directe de l'aliment amb vapor d'aigua s'anomena uperització.
- 3. La sigla UHT de esterilització UHT prové de l'anglès ultra-high temperature o ultra-heat-treated.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme esterilització UHT (sin. compl. ultrapasteurització)
Resolució del Consell Supervisor
S'aproven les formes esterilització UHT i ultrapasteurització com a sinònims (ultrapasteurització com a sinònim complementari).
Criteris aplicats
·Totes dues formes són lingüísticament adequades, creades a partir dels nuclis esterilització i pasteurització, recollits al diccionari normatiu. La sigla UHT, de esterilització UHT, és internacional.
·Són formes utilitzades amb normalitat dins l'àmbit i es documenten en nombrosos textos especialitzats.
·Tenen l'aval dels especialistes de l'àmbit.
·En altres llengües s'utilitzen les formes anàlogues.
D'acord amb les fonts i amb l'opinió majoritària dels experts consultats, s'opta per recollir aquestes formes com a sinònimes, malgrat que hi ha força vacil·lació pel que fa a aquest punt en totes les llengües. Algunes fonts, per exemple, consideren que la ultrapasteurització és una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C (inferiors, doncs, a les de l'esterilització UHT). D'altres, encara, recullen ultrapasteurització com a sinònim de uperització, és a dir, referit a un tipus específic d'esterilització UHT en què s'injecta directament vapor a l'aliment.
[Acta 685, 22 de novembre de 2021]