alimentació
alimentació
- ca alimentació, n f
- es alimentación
- fr alimentation
Definition
Acció d'alimentar o d'alimentar-se; l'efecte. Una alimentació equilibrada ha de respondre a les necessitats nutritives i a les possibilitats digestives de cada persona, d'acord amb l'edat, el sexe i l'activitat. L'home de l'era actual necessita una aportació calòrica molt inferior que en els segles passats. Els especialistes de la nutrició i de la dietètica han establert un tipus de racions quotidianes que permeten compondre uns menús adaptats a les necessitats de cadascú. L'equilibri alimentari no s'ha d'aconseguir en el transcurs d'un àpat, sinó durant tot el dia, fins i tot durant tota la setmana. Endemés, serà necessari repartir aquesta ració en un mínim de tres, quatre o cinc menjades (segons els casos), d'importància sensiblement igual, ja que el fraccionament afavoreix la digestió i sol evitar l'excés de pes. Pel que fa als aliments, com que no hi ha cap aliment complet, l'alimentació ha de ser com més variada millor, amb la finalitat d'evitar mancances vitamíniques, proteíniques, de calci, de ferro, etc. La nostra alimentació està caracteritzada per un consum massa important de greixos i sucres, i, d'altra banda, hi ha països on milions d'éssers humans moren de fam, de desnutrició i d'altres causes que val més no esmentar. Ni anorèxia ni bulímia.